Již od roku 2002 řešíme Vaše projekty průmyslového značení.
  • +420 773 684 636
  • TTR@LT.cz

Leonardo technology v médiích

V Leonardu se intenzivně věnujeme publikační činnosti v odborných časopisech s internetových portálech. Aktuálně jsme pro Vás napsali následující.

Máme řešení na míru pro každého!

Elektrotechnika, potravinářství, lahvárenství, automotive, chemie, kosmetika, mlékárenství, zdravotnictví.

Domluvte si schůzku

5 tipů pro správnou péči o tiskové hlavy

Tisková hlava je jedna z nejdůležitějších částí celé termotransferové tiskárny. Bez správné funkce tiskové hlavy tiskárna nefunguje, a proto je potřebná i náležitá péče o ní. Shrnuli jsme pro vás celou péči do čtyřech důležitých bodů, které je dobré mít na paměti. Nejprve ale začněme tím, jak vypadají potíže s tiskovou hlavou.

Jak poznám potíže s tiskovou hlavou?

Špatnou funkci tiskové hlavy poznáte velmi jednoduše. Nejčastějším projevem je vynechávání tiskových bodů při tisku. Poznáte to tak, že se v tisku objeví nevytištěná „čára“, která prochází celým tiskem. V ten moment je dobré zkusit tiskovou hlavu správně vyčistit (bod 3). Pokud ani to nepomůže, budete se muset pravděpodobně připravit na její výměnu. Po selhání prvního tiskového bodu většinou dochází vzápětí i k selhání dalších tiskových bodů. 

Více naleznete v článku: Jak poznat vadnou tiskovou hlavu

 Jak se tedy o hlavu správně starat?

1. Volte širší TTR pásku než je potiskovaná plocha (etiket)

V optimální případě je třeba používat termotransferové barvící pásky (TTR) v plné šíři tiskové hlavy. Pokud se tato varianta ekonomicky nevyplatí doporučujeme postup níže: jsou-li vaše etikety široké 70 mm, doporučujeme zvolit pásku o 5-10 mm širší než je etiketa. Pokud by totiž etiketa pravidelně přicházela do přímého kontaktu s tiskovou hlavou, životnost tiskové hlavy se sníží a dojde k jejímu rychlejšímu opotřebení. V případě dlouhodobého používání etiket z náročnějších materiálů může dojít i k mechanickému poškození.

pece o tiskovou hlavu 1

2. Vybírejte vždy kvalitní TTR pásky a termocitlivé materiály

Při výběru TTR pásky dbejte také na její kvalitu. Nižší cena pásky nemusí v konečném důsledku znamenat úsporu. Zde platí rovnice „nižší teplota = delší životnost tiskové hlavy“. Pokud pro správnou funkci vaší pásky potřebujete vysokou sytost (teplotu), tisková hlava se bude rychleji opotřebovávat.

To samé platí pro termocitlivé papíry a materiály pro přímý termotisk. Doporučujeme vybírat z kvalitních materiálů od renomovaných výrobců, budou patrně citlivější k vaší tiskové hlavě. Levnější materiály mají tendenci mít hůře zpracovanou svrhní vrstvu etikety a mohou tak působit jako nechtěné abrasivum. Se správným výběrem materiálů vám rádi pomůžeme.

pece o tiskovou hlavu 2

3. Pravidelně čistěte tiskovou hlavu pomocí speciálních ubrousků a fixů

Určitě není radno zanedbávat čištění tiskové hlavy. Ale pozor! Tiskovou hlavu nelze čistit běžnými přípravky pro čištění. Je třeba používat pouze speciální ubrousky a čistící fixy k tomu určené. Ty můžete objednat i u nás na ttr@lt.cz nebo u svého obchodního manažera. 

pece o tiskovou hlavu 3

4. Nepoužívejte žádné ostré ani kovové předměty v prostoru tiskové hlavy

V případě, že se vám potiskovaný materiál zasekne v tiskárně, nesnažte se je dostat ven pomocí ostrých, zejména kovových předmětů (např. nůžky, kleště, šroubovák, pravítko a jiné). Tisková hlava je velmi citlivá součástka, při jejímž mechanickém poškození není cesty zpět než její výměna. 

pece o tiskovou hlavu 4

5. Pozor na elektrostatický náboj

Příliš vysoký statický náboj uvnitř tiskárny může způsobit nevratné poškození tiskové hlavy nebo i jiných elektronických součástí tiskárny. Zkontrolujte všechna připojení k tiskové hlavě a antistatické kratáčky - pokud je vaše tiskárna má. V každém případě postupujte dle manuálu výrobce, který Vás navede, jak zabránit případným potížím se statickým nábojem.

pece o tiskovou hlavu 5

 

Pokud máte pocit, že Vám vaše termotransferová tiskárna netiskne jak má, zašlete nám fotku chybného potisku, informaci o typu tiskárny (a popř. i informace o TTR barvící pásce – pokud nepoužíváte přímý termální tisk). To vše na ttr@lt.cz nebo se můžete obrátit na některého z kolegů z oddělení spotřebních materiálů.