Již od roku 2002 řešíme Vaše projekty průmyslového značení.
  • +420 773 684 636
  • TTR@LT.cz

Leonardo technology v médiích

V Leonardu se intenzivně věnujeme publikační činnosti v odborných časopisech s internetových portálech. Aktuálně jsme pro Vás napsali následující.

Máme řešení na míru pro každého!

Elektrotechnika, potravinářství, lahvárenství, automotive, chemie, kosmetika, mlékárenství, zdravotnictví.

Domluvte si schůzku

Lepivé termoetikety bez lineru

Tradiční etiketa do tiskáren a aplikátorů má tři vrstvy: face (vrchní vrstvu), lepidlo a liner (podložku). Věděli jste ale, že existují i linerless etikety bez lineru?

 

Jak to, že se etikety neslepí?

Standardní etikety mají liner, který odděluje jednotlivé vrstvy etiket a zároveň slouží jako podložka pro etikety a usnadňuje odlepování. Tyto papírové termoetikety bez lineru mají speciálně upravenou vrchní vrstvu, která zabrání přílepení lepidla – fungují tak velmi podobně, jako samolepící páska. Tím pádem není liner potřeba.  

Jaké jsou jejich výhody?

Vzhledem k tomu, že se jedná o nekonečné náviny, může mít každá etiketa jiný rozměr dle aktuální potřeby. Tím odpadá i časově náročná výměna „rolí“ etiket různých velikostí. Z hlediska ekologie nabízí tyto etikety hned několik výhod:

  • nevzniká žádný odpad, který by u standardních etiket s linerem vznikal
  • jsou bez fenolů a FSC™ certifikované
  • splňují vyhlášky o přímém kontaktu s potravinami (EU1935/2004), specifické migrační limity látek (EU10/2011) nebo i Good Manufacturing Practice EC 2023/2006 (GMP), ISO 22000:2005

Kde se etikety bez lineru používají?

Nejčastěji se s nimi setkáte v potravinářství. Velmi často je naleznete ve váhách v supermarketech, v závodních restauracích v baličkách pro zabalení jídla „s sebou“, farmaceutickém průmyslu nebo i v logistice při označování zboží a krabic. Možností je mnoho: etikety bez lineru lze objednat ve specifikacích pro chlazené potraviny, teplé potraviny nebo i zmíněnou logistiku, kde může být potřeba jak silné, tak třeba i odnímatelné lepidlo.

Mohu je použít v běžné tiskárně?

Na tyto etikety je potřeba direct thermal tiskárny se speciální úpravou – jedná se zejména o modulární, přenosné tiskárny, váhy a baličky s tiskárnami. Mezi jejich dominantní výrobce patří Mettler Toledo, Bizerba, Toshiba, Zebra a mnoho dalších. Doporučujeme konzultaci před nákupem těchto materiálů.

Jak se tyto etikety prodávají?

Tyto etikety se nejčastěji prodávají v již hotových nekonečných návinech o šíři 58 mm a délce 60 nebo 80 metrů. Dle požadavků, lze ale i jiné rozměry.

 

Máte zájem o tyto etikety? Vyplňte formulář níže a neváhejte nás kontaktovat! (Pokud potřebujete i tiskárnu, přidejte tuto informaci do poptávky, rádi Vám pomůžeme.)

 

Informace a obrázky jsou použité z následujících webových stránek: 
https://www.upmraflatac.com/products-and-services/label-products/direct-thermal-linerless/

https://www.upmraflatac.com/news-and-stories/news/2021/03/toshiba-and-upm-raflatac-join-forces-to-bring-out-a-perfectly-matched-linerless-printing-experience/

https://www.upmraflatac.com/products-and-services/product-safety-and-compliance/

https://www.upmraflatac.com/siteassets/documents/brochures/end-use/upmr-food-safe-labeling-solutions-emeia-en.pdf