Již od roku 2002 řešíme Vaše projekty průmyslového značení.
  • +420 773 684 636
  • TTR@LT.cz

Leonardo technology v médiích

V Leonardu se intenzivně věnujeme publikační činnosti v odborných časopisech s internetových portálech. Aktuálně jsme pro Vás napsali následující.

Máme řešení na míru pro každého!

Elektrotechnika, potravinářství, lahvárenství, automotive, chemie, kosmetika, mlékárenství, zdravotnictví.

Domluvte si schůzku

TEST: Existuje chemicky super-odolná etiketa s TTR potiskem?

Požadavky na odolnost etikety se liší v závislosti na jejich aplikaci. Co ale zvládnou chemicky odolné etikety s potiskem chemicky odolnou TTR barvící páskou?

K tomu, aby potištěná etiketa splňovala potřeby chemické odolnosti je třeba vybrat jak správný materiál etikety, tak i termotransferové barvící pásky. Pro potřeby našeho testu jsme zvolili materiály SYNTYRE a 3M materiály 92062 a 92064. Ohledně TTR pásky, zde je škála široká – pro účely jsme zvolili chemicky odolnou pásku B110CU od výrobce RICOH.

Výrobci 3M a RICOH deklarují, že potisk TTR páskou B110CU na materiálech 92062 a 92064 vydrží i zásah acetonem. To jsme se rozhodli si ověřit. Pro porovnání jsme vzali dvě další etikety s wax-resinovými TTR páskami, u nás známe jako řada STANDARD.

 V testu se objevily tyto tři etikety:

Etiketa

Materiál

TTR páska

Bílá - 40x20 mm

3M - 92062

Wax-resin (řada STANDARD B110TI - RICOH)

Bílá - 100x27 mm

UPM Raflatac - SYNTYRE

Wax-resin (řada STANDARD)

Stříbrná - 55x17 mm

3M - 92064

Resin (B110CU - RICOH)

Příprava testu

Celý test jsme rozdělili do dvou kroků. V prvním kroku jsme etikety otestovali na odolnost vůči isopropylalkoholu. V druhém kroku jsme všechny etikety otestovali na odolnost právě vůči acetonu.

Test

Odolnost vůči isopropylalkoholu

Jak je vidět ve videu, v prvním kroku jsme se zaměřili právě na odolnost vůči známému čističi - isopropylalkoholu. Odolnost vůči isopropylalkoholu přečkaly všechny potisky na všech 3 etiketách. I wax-resinové potisky TTR pásek řady STANDARD ustály zásah touto chemikálií.

Odolnost vůči acetonu

Při testu s acetonem jsme se ovšem dočkali jiných výsledků. Na malé bílé etiketě došlo k jemnému rozmazání, na větší bílé se potisk smyl úplně. Je třeba zde také zmínit, že etiketa z materiálu SYNTYRE je úplně hladká. 

A jak si vedla nejodolnější kombinace? Stříbrná 3M etiketa i potisk TTR páskou RICOH B110CU zůstali nedotčené. Aceton nijak nenarušil etiketu ani její potisk, a to kombinace tak dostála výsledku, který deklarovali výrobci.

Závěr

Pokud tedy hledáte nějaký super-odolný materiál s chemicky odolnost TTR páskou, náš test vám mohl poskytnout jednu z možných odpovědí. I naše zkušenosti dokazují, že kombinace materiálu 3M 92062/4 a TTR pásky RICOH B110CU je velmi odolná.

Máte zájem o tyto etikety? Vyplňte formulář níže a neváhejte nás kontaktovat! (Pokud potřebujete i tiskárnu, přidejte tuto informaci do poptávky, rádi Vám pomůžeme.)