Již od roku 2002 řešíme Vaše projekty průmyslového značení.
  • +420 773 684 636
  • TTR@LT.cz

Leonardo technology v médiích

V Leonardu se intenzivně věnujeme publikační činnosti v odborných časopisech s internetových portálech. Aktuálně jsme pro Vás napsali následující.

Máme řešení na míru pro každého!

Elektrotechnika, potravinářství, lahvárenství, automotive, chemie, kosmetika, mlékárenství, zdravotnictví.

Domluvte si schůzku

Textilní etikety

Informace o velikosti, způsobu praní nebo i piktogramy, to vše mají na sobě textilní etikety. Víte ale, jak se od sebe liší a co vše mohou nabízet?


Kde se všude využívají?

Napřed začněme tím, kde všude se s nimi můžete setkat. Jak již název napovídá, textilní etikety budou využívat zejména výrobci oblečení, ložního prádla a bytového textilu, tašek, batohů, kabelek, venkovního textilu, campingového vybavení (stany a spacáky), ale také v automotive (textilní součásti interiéru) a při výrobě zdravotních pomůcek, deštníků.

Z jaký vláken jsou nejčastěji textilní etikety?

K výrobě textilních etiket se používají zpravidla umělá vlákna, které se splétají do přízí. Obvykle se setkáte buď s nylonem (polyamidem) nebo s polyesterem. Co nabízí?

Nylon (polyamid)

  • nejekonomičtější varianta
  • pevný
  • rychleschnoucí
  • odolnost vůči oděru
  • dostatečná odolnost vůči teplu, UV paprskům a chemikáliím
  • nižší odolnost vůči slunečnímu záření, roztahování a smršťování

Polyester

  • pevný
  • rychleschnoucí
  • vysoce odolný vůči teplu, chemikáliím a slunečnímu záření
  • odolný také vůči oděru, roztahování a smršťování

 

 

Satén nebo taft?

U polyesteru je ještě možnost si vybrat buď satén nebo taft. Rozdíl mezi nimi je ve stylu tkaní a tedy i jejich následném vzhledu.

Taft (nebo také taffeta - základní systém tkaní) - hladká, jednoduše tkaná látka vyrobená i z několika typů vláken osnovní příze je propletena s každou útkovou nití.

Satén – hladký, až blýskavě lesklý povrch vytvořený plováním několika osnovních přízí napříč útkem před projitím pod 1 útkovou nití.

Jak satén i taft jen možné objednat v úpravě pro jednostranný nebo oboustranný potisk.

Máte speciální požadavky?

V návaznosti na požadavky zákazníka lze mít textilní etikety i v těchto úpravách:

  • se zvýšenou odolností vůči obarvení
  • se zvýšenou ochranou proti třepení krajů
  • EKO varianta se 100% recyklovanými přízemi
  • se zvýšenou ochranou vůči nežádoucímu srážení
  • se zvýšenou odolností vůči praní kamenem, enzymatickému praní a průmyslovému čistění

Jakou TTR pásku vybrat?

Nejčastěji se setkáte s černým potiskem na bílé textilní etiketě. Potisk textilních etiket musí odolat ve velmi náročných podmínkách jako je průmyslové a domácí praní, sušení, žehlení a odolnost vůči bělení, detergentům nebo i agresivnímu potu. V tomto směru lze doporučit termotransferové barvící pásky AXR® TX od výrobce inkanto, která skvěle odolá výše uvedenému a zároveň má certifikace: OEKO-TEX, 935/2004/EC (Food Contact Europe), REACH/SVHC, RoHS a Halogen Free.

Přečtěte si více: TEST: Co zvládne nylonová etiketa s potiskem páskou AXR® TX?

 

 
Lze doporučit nějakou speciální tiskárnu?

I v tomto směru umíme pomoci. Jakožto výhradní zástupce firmy Novexx umíme dodat i stolní termotransferovou tiskárnu XLP 514 s textilním střihačem a stohovačem TCS. Tiskárna je primárně určena pro potisk, řezání a stohování textilních etiket určených pro praní (např. právě nylon, polyester) a tkaných etiket. Tiskárnu lze použít i k tisku, řezání a stohování samolepících materiálů nebo kartonových etiket. Je tak perfektním řešením pro požadavky textilního průmyslu. Textilní etikety často vyžadují velmi malá písma a jemně lemovanou grafiku pro symboly myčky a loga pro značkování. Model XLP 514 s technologií TCS nabízí kvalitu tisku ve vysokém rozlišení 200 nebo 300 DPI při vysokém výstupním výkonu. Více o tiskárně zde: 

 Přečtěte si více: Tiskárna XLP 514 s textilním střihačem a se stohovačem TCS

Máte zájem o textilníetikety? Vyplňte formulář níže a neváhejte nás kontaktovat! (Pokud potřebujete i tiskárnu, přidejte tuto informaci do poptávky, rádi Vám pomůžeme.)

Některé informace a fotografie jsou použity ze stránek: https://www.inkanto.com/thermal-transfer-ribbons/resin-ribbon/axr-tx; https://www.inkanto.com/applications-thermal-transfer/textile-labelinghttps://landing.armor-tt.com/fabric-label-materials/